Järnmönja, bottenskyddsfärg på trä o järn.

Att använda Järnmönja på trä och järn
Förr använde man ofta blymönja som bottenfärg på träbåtar. Blymönjan blev tät och stark, och så var den synnerligen giftig. Därför är blymönja nu förbjuden. I stället går det bra att använda järnmönja. (Se recept längre ner). Järnmönjan bildar liksom blymönjan en tät yta, men är helt giftfri. Järnmönja är inte korrosivt och dessutom galvaniskt helt passivt eftersom hematiten är färdigoxiderad. Järnmönja går som sagt alldeles utmärkt att använda på både trå och järn.

Järnmönja på träbotten
Järnmönjan stryks på i 3-4 skikt och stryk på i tunna skikt, som med all annan linoljefärg. Använd en styv pensel, och dra ut färgen rejält. Du får inte ha rinningar. Lägger du på färgen för tjockt, kommer den att härda på ytan, men inte under ytan. Resultatet blir mycket dålig vidhäftning. Målar du på vintern, så kan den behöva en vecka eller två mellan varje strykning för att härda upp. Ljus skyndar på härdningen. På trären yta ska du först mätta med kallpressad (= rå) linolja. Torka ytan ren, när den inte suger mera, och låt den härda en veckas tid eller två. Börja sen med järnmönjan. Du kan måla bottenskyddsfärg, te.x. en mjuk kopparfärg, direkt på järnmönjan. Så järnmönjan fungerar som primer. På hösten tryckspolar (dock ingen högtryckstvätt) du botten och får av den lösa kopparfärgen. Låt resten sitta kvar. På våren kan du våtslipa försiktigt för att jämna ut om det behövs, och sen stryker du på ett skikt järnmönja ovan på resterna av kopparbottenfärgen. På 3-5 år bygger du nu upp en yta som innehåller både järnmönja och kopparpigment. Ett bra skydd mot angrepp på din träbåt.

Järnmönja på järnköl
Järnmönja är ypperlig som rostskydd. Även en rostig gammal järnköl kan bli bra igen. Börja med att få bort all gammal rost. Sandblästra eller använd en vinkelslip med mjuka slipskivor. När du slipat kölen ren, så torka av den med kallpressad (= rå) linolja, och slipa kölen igen i den våta oljan. Du kommer nu att få in linoljan i ytan. Torka sen av kölen väl med en trasa (som du ska lägga i vatten eller elda upp efteråt). Stryk på järnmönja, tre till fyra tunna skickt som vid behandling av träbotten. Nästa år kommer du att se enskilda rostfläckar. Behandla dom på samma sätt som du gjorde med hela kölen. Efter ett par år kommer rosten att var nästan obefintlig.

Recept på järnmönja
Järnmönja blandas av pigmentet Hematit och kokt linolja. Det är mycket enkelt att göra det själv. I en del färdigblandad järnmönja är halten av kallpressad linolja för stor, och det går inte, när mönjan ska användas på en båtbotten. Blanda själv, då vet du, vad du får.
1 kg Hematit
1 liter kokt linolja
0,3 dl torkmedel (Sikkativ de Haarlem) - torkmedlet är inte nödvändigt, men framskyndar härdningen. Du får absolut inte ha mera än 3% torkmedel, i så fall försämras färgen.
Du blandar bäst i en gammal köksmaskin. Börja med ett par dl olja, tillsätt pigment medan maskinen rör långsamt runt, fortsätt hälla i pigment tills du har en tjock pasta. Blanda torkmedlet med resten av oljan, och tillsätt långsamt den blandade oljan medan maskinen rör. Låt sen maskinen köra en halvtimme eller två. Ju längre tid du rör, dess smidigare färg får du. Sen är färgen är klar. Hematit är ett mycket tungt pigment. Så rör i färgen med en pinne medan du målar. Pigmentet sjunker ner på botten och behöver hela tiden blandas upp igen.
(Tips från Simon Bordal Hansen)
Torsby Småbåtsvarv    _/)