Glasfiberarmering av rufftak/däck med epoxi

Behandla upphöjda förrufftak/däck med glasfiber och epoxi.
Taket kan bestå av ribbor (kapp), marinplaywood (däck eller rufftak) som man vill ha tätt.
Vad för slags epoxi, glasfiber, spackel, lim etc etc etc skall man använda? Verktyg?

Det finns olika sorters epoxi att köpa och använda (Se under epoxi) tillsammans med en vävd 2-300 grams matta. Måste vara en "vävd" matta, alltså utan bindemedel i. Biaxialväv går också bra.
Epoxi och glasfiber köper du i järn/båt/färg affärer och där får du också reda på blandnings/användningsförhällandet. Ofta ligger det bra anvisningar med i förpackningen.
Du behöver en aluminium roller (ca 5 - 10 cm bred) till att rolla ut blåsor ur epoxi/mattan plus en korthårig rulle att rolla ut epoxin med, gummihandskar och aceton att rengöra verktygen med.

På färg och järnhandlarna tar dom flera hundra kronor kilot för epoxi, båthandlarna är ännu värre.
Aceton behöver du bara om du ska rengöra något, oftast slänger man rollrar och blandningskärl i alla fall.
Men vad som behöver understrykas, skaffa gummihanskar (jag kör med vinylhanskar från apoteket) om det skulle visa sig att du har anlag för epoxi allergi så får du ett hel...e med epoxi på huden.

Att lägga glasfiber är inte så särskilt svårt, enklast är om du lägger ut väven där den ska ligga och klipper till storleken lite grovt.
Jag brukar hälla en sträng epoxi någonstans kring mitten av det som ska lamineras så håller sig väven skapligt på plats. Sen är det bara att sprida ut epoxin med roller och kanske gummiskrapa (fönsterskrapa funkar bra). När väven blir genomskinlig är den mättad. Om du ska ha flera lager, vilket är lämpligt, fortsätter du på samma vis och jobbar vått i vått. När du klipper till väven är det bra om du drar en maskeringstejp där du ska klippa så den slipper fransa sig.

Några saker som är viktiga att tänka på:
Det går inte att jobba med epoxi om temperaturen är under 10 grader. Om du jobbar utomhus eller undertäckställning under den kallla delen av året måste du skaffa någon form av värmare för att få upp temperaturen på materialet som du fäster glasfibern på. Bygglampa, kupevärmare e dyl. Du kan kanske bygga ett "tält" av presenning, papp så att all värme inte försvinner med en gång.
Nästan all epoxi slutar härda under tio grader och epoxin blir tjockflytande och därmed svår arbetad..

Ofta vill man slipa det som är laminerat, förutsatt att du kan hålla temperaturen kring 20grader så bör du vänta i alla fall en vecka innan du slipar. Två anledningar till detta, om epoxin inte är genomhärdad sätter slippappret igen på nolltid, det andra är att du kan andas in ohärdad epoxi, om du är allergisk är det två veckor på sjukhus som väntar i sådana fall.
När epoxin är genomhärdad är den inert och helt giftfri, undantaget så klart dammproblem vid slipning.

Blanda inte för stora satser.

Du behöver också en bra våg, oftast är felmarginalen ung 2% på blandningsförhållandet, en digital brevvåg eller hushållsvåg funkar bra.

Epoxi fäster inte på Polyeten, så det är praktiskt att använda byggplast, tejp och "gladpack" om du ska skydda något.
(Redigerat från signatur Uddis Träbåtsakuten 2005-02-01: Glasfiberarmering )
Jag har provat detta och det fungerar.

Torsby Småbåtsvarv    _/)