Långedragsjulle J10 nr 88


Bilden visar
Erling Ärlingsson's tuschteckning på hans älskade Långedragsjulle J10 nr 88 förtöjd i Fryken vid stranden nedanför Sillegården, Västra Ämtervik. Stäven pekar södrut.

- 2008-10-05 Anders Wiss, Torsby får reda på att "vraket" skulle eldas upp. Inte bra. Man eldar bara inte upp Erlings båt. 88:an är i ett bedrövligt skick idag, ty den har stått utomhus utan täckning med masten rest i kanske 30 år. Riggen består av välgjorda rostfria detaljer. 88:an skall riggas av och transporteras till Torsby för att ev snyggas upp i utställningsbart skick. Denna J10 kommer nog tyvärr aldrig att kunna seglas igen. Det finns bom med storsegel med beteckningen J10  88 insytt i seglet
- 2008-10-22 Erlings båt transporteras till Torsby och står under tak äntligen. Tagit ur mycket löv och mossa ur båten.
- 2009-03-24 Skruvat loss riggdetaljer på masten. Masten är hel men i dåligt skick. Måste göras en ny.
- 2010 april Efter att ha besiktigat och diskuterat med julleregistret så beslutar jag att skruva ner Erling's båt. Förfallet har gått för långt. Det är enklare att bygga en ny än att byta alla bord, alla spant, bottenstockar samt kölplankan med stävar o stävknä.
- 2010-08-26 Erling's båt är nedskruvad och det som är kvar av J 10:an har körts till återvinningen. Jag har tagit reda på ca 50 bronsbult, kölen med kölbultar av brons, massor av brons- o mässingskruv och en del träbitar. Julleregistret har meddelats om skrotningen. Vill någon ha en järnköl till en J10 så finns det en till salu.


.
Erling Ärlingsson's målning visar hans älskade Långedragsjulle J 10 nr 88 just upptagen ur Fryken nedanför Sillegården, Västra Ämtervik..

Torsby Småbåtsvarv    _/)