Sjötorps-snipan "Felicia"

Sjötorps-snipan, numera döpt till "Felicia" är byggd med sågade ekspant och furubord. Sittbrunnsargen är av basad ek. Nåtat för- o akterdäck i oregon pine. Inredning i ek. Bänkar i furu. Durkar av gran. En Albin O-2 (nr 19415-1 byggd 1949) har varit installerad i snipan. Motorn är urtagen ur båten sedan många år (förmodligen sedan den reparerades) och stod bredvid båten. Båten är förmodligen från samma år som motorn dvs 1949. Då jag fann båten sommaren 2007 så var den i dåligt skick. Formen var dock fin. Däcken liksom skarndäck är sönderslipade, dålig akterstäv som är lappad med småbitar, bord behöver by tas m. m. Det blir en hel del snickarjobb alltså. Motorn behöver repareras.

Ägare:
- 1949 byggdes denna snipa av Walls i Sjötorp, Västergötland. Albin-motorn är byggd 1949.
- En flicka boende på första bondgården till vänster söder om den södra rondellen på väg mot Mariestad i Kristinehamn. Per Hassel köpte Vänersnipan av henne detta år.
- 1975 Per Hassel, Skoghall. Han hade snipan i en av Skoghallsådrorna mellan Karlstad och Skoghall.Per berättade att en finsnickare cyklade och tittade till snipan och beundrade den fina furan i båten nästan varje dag. Per åkte Dalslands kanal med snipan 1978.
- 1982 Kennet Hedström, Skåre

- 1994 Lena o Sven-Olof Larsson,Torsby köpte Sjötorps-snipan detta år. De slipade och ställde i ordning snipan och döpte den till "Felicia". Motorn havererade och därefter så totalreparerades motorn. Båten kom dock aldrig i sjön. M/y "Felicia" stod i en loge i Bada mellan 1996 - 2002. Därefter så har m/y "Felicia" stått utomhus med kapellet uppe. Detta kapell har under årens lopp dock blåst sönder.
- 2007 aug Anders Wiss, Torsby köper m/y "Felicia" och siktar på att ha henne i sjön 2009.
Bilder på m/y "Felicia" sept 2007.
- 2007 nov. Lämnar in Albin O2 i Kristinehamn för renovering.
- 2008 febr. Får tillbaka motorn som varit på totalrenovering i Kristinehamn. Ny magnet, ny kylvattenpump, fixat med ventilsäten mm mycket mera. Provkörd en hel dag med belastning och gick klockrent hela tiden. Skall försöka måla motorn grön dvs originalfärgen
- 2008 i vecka 26 så var jag på träbåtsrenoveringskurs på Stensunds folkhögskola. Tog bort akterstäv där propellerhylsan sitter, börjat göra en ny i ek, tog bort för- och akterdäck, skarndäck. Dessa var sönderslipade. Lagade sarg samt bytte däcksbalk som förskottet satt på. Denna var rutten.
- 2008 sept okt. Tagit bort gammal lack o linoljat skotten o en del av bänkarna. Skall lackas till våren 2009.
- 2008 nov Med stämjärn, klubba o rasp så formas den nya alterstäven av ek. Den gamla används som modell.
- 2008 dec Tagit loss allt som har med roder att göra. Lagat, linoljat, smörjt o s v .
- 2009 jan Har fått dit akterstäven så den passar. Har dock inte skruvat fast den för jag avvaktar tills jag byter delar av samborden akteröver.
- 2009 febr lackat det mesta av inredningen. Hade i lite i linoja löst guldockra (efter tips) för att lätta upp grått trä. det blev ljusare.
- 2009 okt lämnat in de gamla skarndäcken som mall för att få nya så småningom från Goedecke på Hammarö.
Jag siktar på att få båten i sjön sent 2010 eller senast 2011. Ingen brådska. Kommer ut på sjön ändå med andra båtar.
- 2009 okt skaffat nytt virke till för- o akterdäck. Furu.
- 2010 mars Får de sågade skarndäcken i ek.
- 2010
aug Börjar på allvar med Felicia. Hon skall i sjön 2011är det tänkt.
- 2011
Grejar med virke till för o akterdäck samt akterstäven. Linoljat invändigt från stäven till motorn ungefär. Skrovet dricker mycket rå linolja. Det blir inte mycket gjort för annat kom i vägen.
- 2012 Har fått dit akterstäven och börjat med bordbyte på babord. Sambord och bordet över sambord skall bytas. Borden kommer att laskas med de gamla.
- 2013 Felicia kommer inte i sjön i år heller. Tar det lugnt.
- 2014 Klart med akterstäven samt borden på babord akterut. Nytt fördäck är lagt och akterdäcket är på gång.
- 2015 augusti Felicia har blivit lackad 4 gånger. Skall bli minst 3 gånger till. Järnmönjad under vattenlinjen Vindrutorna har fått glas, bänkarna är monterade liksom motorn. Återstår slangar bara. Felica har fått lämna verkstaden och står i ett annat skjul för slutmontering o lackning.

Vänersnipan Felicia på väg ut från verkstaden. Mohammed Ossaili till höger och hans son Ahmad t. v.

- 2017 Våren Slutmontering av motorn.

2017-05-06 Idag så har jag fått dit oljetrycksmätaren, temperaturmätaren. Justerat motorhuvan så den kom på plats. Nu är det bara att köpa bensin 98 oktan med blyersättningsmedel och fylla på tanken. Skall vattna Felicia först innan jag sjösätter. Skall bli spännande att köra en snipa med Albin-motor. Jag har aldrig gjort det förut.

2017-07-13 så sjösätter Ivar Walfridsson Felicia. 220 pumpen och den interna igång. Hon flyter fint. Jag är inte hemma.

2017-07-14 Jag kommer hem och ser på Felicia. Jag myrar henne och hon blir mycket tätare. Kul. Vi gör en liten provtur mot Oleby.

 

Felicia dagen efter sjösättningen.

 

 

Video när Ivar kör Felicia.

2017-07 i vecka 29 så kör Ivar en hel del med henne. Hon börja läcka och det kommer via propellerröret. Ivar tar upp henne på land och jag gör om lagerinfästningen i akterstäven. Skruven som höll lagret hade gått av. Nu satte vi dit franska skruv och hade i Tät mellan rör o skterstäven. Sjösatte igen och det fungerade. Pumpen går ca 1 gång per timma i ca 60 sekunder.

2017-07-26 Jag gör en längre tur med Felicia själv. Ner till Bredviken, Vigselsand o Oleby. Kan få upp Felicia i ca 7,5 knop på fullgas. På lite drygt tomgång gör hon 5 knop.

2017 aug Gör flera turer med Felicia. Mäter även upp för ett kapell.

Birgitta kör Felicia för första gången.

 

Jag njuter när Birgitta kör Felicia.

Video när jag kör Felicia.

 

Ordnar för kapell till Felicia.

2017-10-20 Gör kapellbåge i lamelllimmad ek.

 

 

Torsby Småbåtsvarv    _/)