ABC-jollen eller ABC-dingen

ABC-jollen eller ABC-dingen är en liten släpjolle att användas till landstigning från större båtar. ABC står för Aktiebolaget Bröderna Claesson. De hade sin verkstad i Kungälv och verksamheten startades 1907 och 1982 lades företaget ned. De tillverkade allehanda Triss-jollar, Stor-Triss, fritidsutrustningar som skridskor, tält, campingutrutning mm. ABC-jollen är antagligen en av de första plastbåtarna som tillverkades industrimässigt i Sverige.


Denna ABC-fabrikens logotype är inbränd på insidan av akterspegeln på ABC-dingen.

1958 ca

ABC-jollenär ca 2,4 m lång och 1,3 m bred och roddes med ett par åror. Kontruktör till ABC-jollen är med största sannolikhet Per Brohäll. Per Brohäll ritade mini-Triss, Lill-triss, Trissjollen med flera båtar åt ABC-fabriken. ABC-jollen är påfallande lik Ttriss-båtarna. Triss står för att dessa båtar kunde ros med åror, seglas eller hänga på en moter. Tre användningsområden.

1958 ca

ABC-jollen köps av Algot Wickberg, Göteborg. Dottern Lena (född 1942) kom ihåg att pappan tyckte ABC-jollen var dyr.

1959-1984

ABC-jollen är med kostern Heia på Kattegatt, Skagerrack och i Östersjön som släpjolle. Familjen Wickberg var en seglande familj. De använde ABC-jollen som badkar i bland berättade Lena.

1984

ABC-jollen tas om hand av dottern Lena och mågen Gustaf Lind. De tar även hand om kostern Heia. ABC-jollen används några år men blir undanställd på deras gård norr om Göteborg ca 1988. Där fick den stå i ett uthus i ca 30 år.

2016 dec

ABC-jollen ges till Anders Wiss, Torsby som har för avsikt att ställa den i ordning. Det finns nog inte många, om ens någon ABC-jolle kvar idag.

2017 jan

ABC-jollen i verkstaden i Torsby. Stången som ligger mellan för och akter är vikbar på mitten. Man använder den för att stödja upp regnskyddet som man spänner fast runt om under relingen. Algot Wickberg hade konstruerat den vikbara stången berättade dottern Lena Lind.

2017 jan

Sittbänkarna är original. De skrapas bara rena, linoljas och lackas.

2017 jan

2017 jan

Årtullsbeslagen är sönderrostade. Dessa kommer att ersättas med nya galvaniserade beslag, samma som de gamla. Relingen har lagats med Plastic Padding.

2017 jan

Relingen är dålig över allt. Plastlisten sprucken. Tror inte plastlisten varit med från början. Plastlisten är för modern i konstruktion.

2017 jan

Förstävsbeslag i rostfritt.

2017 jan

2017 jan

Skrapar bort bottenfärgen.

2017 febr

Ämnen för reling tagits fram

2017 febr

Ny reling på gång. Mahogny.

2017 febr

Skarv på relingen med fjäder.

2017 febr

Smutsigt skrov som skall tvättas rent innan det lackas med lack.

Den trasiga relingen ligger på golvet. Snygg, praktisk ihopfällbar arbetsbock. Eller hur?

2017 mars

Den nya relingen hänger nylackade ovanför ABC-jollenn. Det vita skrivet lackades tre gånger.

2017 mars

Botten är på gång. Viktigt att måla med väldigt tunna lagermed järnmönja. Eklisten på botten är original och behövdes ej bytas. Eklisten linoljades några gånger innan botten järnmönjades.

2017 mars

Botten är målad med järnmönja 4 gånger. Lång torktid mellan de tunna strykningarna.

2017 mars

Lackat och klart invändigt. Färgen inombords mättes upp med en färgmätare på en ren yta för att få rätt kulör. Målade tre gånger invändigt. Skall nu bara skruva fast relingen

2017 mars

Färdig och fin. Lena letar efter durkarna till ABC-jollen. De finns men hon har inte hittat dem än.

2017-05-04

ABC-jollen på sin egen nya vagn utanför Båtvilan 10:3 i Säffle. Dragstången på vagnen är lamellimmad ek.

2017-05-04

Försett ABC-jollen med 6 små fendrar. Fendrarna är fastknutna i sittbänkarna.

 

2017-05-13

Lena Lind har hittat durkarna hemma hos sig och jag får durkarna till ABC-jollen. Håkan Lindh, Torsby hämtade dem i Nol då han var nere i Göteborg i andra ärenden. Durkarna i ek behöver inte lackas utan får behålla sin original-lack tills vidare. De är i bra skicka alltså. Köper nya åror till ABC-jollen. Satt dit nya galvade årtullsbeslag då de gamla var sönderrostade.

2018 våren

Skall beställa nytt blått kapell/regnskydd till ABC-jollen. Det gamla kapellet har försvunnit någonstans eller använts till andra ändamål.

2018 sommar

Skall testa ABC-jollen till sommaren för att se hur den flyter vattenfylld. Det finns inga flytelement i jollen. Kanske fendrarna, relingen och bänkarna räcker så att ABC-jollen flyter. Om ABC-jollen inte flyter så kommer jag att sätta in flytelement under bänkarna.